Čebelarska oprema Seražin 

Mislim, da prav nikjer v čebelarstvu ni toliko različnih stališč o določenem problemu kot pri krmljenju s pogačo. Poznamo celoten spekter stališč od povsem odklonilnih do navdušenih zagovornikov. Verjetno je pa resnica ravno nekje na sredi.

Ker nimamo vsi enakih pašnih pogojev moramo oskrbovati tudi čebele na različne načine. Torej se postavi vprašanje pogače DA ali NE? IN če DA kdaj jih moramo dati?

  1. Verjetno je prvo vprašanje kakšne razvojne pogoje ima čebelnjak. Pri tem smo odvisni od okolice čebelnjaka. Če imamo dobre razvojne pogoje in imamo pred glavno pašo odlične čebele (14 dni pred glavno pašo vsaj 8 satov zalege) potem so pogače menda nepotrebne.
  2. Ampak tu se postavi prvi problem. Kaj je moja glavna paša. Nekoč sem predaval v nekem ČD in je bilo splošno mnenje, da je v tem društvu glavna paša nekje junija. Da pred tem časom ne medi nič. In jasno so vsi čebelarji imeli pred glavno pašo odlične čebele. Pa smo se malo pogovarjali na to temo in (povsem razumljivo) so ostali na svojem stališču. Toda nekateri od njih so poizkusili z malo drugačno oskrbo čebel in kar naenkrat se je pojavilo eno dodatno točenje skoraj en mesec prej. In čez par let so mi priznali da zaradi poznega razvoja čebel sploh niso vedeli da imajo eno točenje že pred »njihovo« glavno pašo. Torej morda pa potrebujemo bolj zgoden razvoj čebel?
  3. Torej bomo spodbujali zgodnejše zaleganje matic. Obstaja več že davno opisanih načinov za spodbujanje zaleganja in tega tu ne bi ponavljali. Omejili se bomo na pogače.

Kdaj jih vstavimo?

Načeloma  jih vstavimo kakih 8 tednov pred predvideno pašo. To za akacijo na primorskem pomeni nekje v začetku marca. Takrat ponavadi ni več veliko snega in je čas da se razvoj družine prične. Je pa še dovolj časa da se družina razvije do potrebne moči. Po moji oceni je zgodnejše dodajanja lahko tudi škodljivo.

Kako pogača deluje?

Ko pogačo vstavimo jo čebel prve dva dni jemljejo dokaj hitro. Pogača namreč vsebuje nekaj tekočine ki jo čebele takoj popijejo. Nato začno jesti pogačo dokaj počasi – močne družine hitreje slabše počasneje. Toda jedo jo stalno (razen ob lepih dnevih ko nosijo med iz okolice panja). To povzroči občutek donosa in določeno »varnost« v družini – čebele čutijo da jim ni potrebno varčevati s hrano. Torej matice zalegajo več!

Koliko pojedo?

Načeloma pojedo pogačo težko 2,5 kg nekje v 5 tednih kar povprečno pomeni 71 g pogače na dan.

Kaj to pomeni v bilanci hrane v družini?

Glede na to da potrebuje družina cca 2,5 kg medu za en sat zalege taka pogača pomeni v bistvu hrane samo za en sat zalege  v pomladanskem obdobju. Glede na to da družina v tem času naredi kakih 15 satov zalege (videti jo sicer ni toliko – ker se čebele vmes poležejo) potrebuje družina v tem času nekje med 15 in 30 kg medu za toliko zalege – tale ocena je dokaj na hitro in možno netočna. Ampak za naše razmišljanje je povsem dovolj. Torej lahko prav hitro ugotovimo da s tem 2,5 kg pogače ne povečamo prav drastično količine  hrane ki je na voljo čebelam.

Pasti pri uporabi pogače?

Iz zgornjih ugotovitev izhaja, da je povsem možno da imamo prav zaradi dodajanja pogač izstradane čebele. To se zgodi takole: Dodamo pogačo in matica začne močneje zalegati (saj itak medi). Čebele začno trošiti rezerve medu v panju. In ker imamo mi čebele »za norca« dokaj hitro porabijo vse zaloge medu v panju.  Glede na to da pa je v aprilu vsaj 14 dni slabega vremena pa je v tem času potem povsem možno da dosežemo nasprotni učinek od zaželjenega. Zato jaz vedno trdim da s dodajanjem pogače čebele ne krmimo – jih samo dražimo! Za krmljenje (lačnih čebel) je potrebna sladkorna razstopina ki jo vzamejo hitro v velikih količinah.

Drug problem pa so ostanki pogače v medu. Ta problem vedno obstaja in vsekakor ni zanemarljiv. Posebej če v pogačo dodajamo razne beljakovinske nadomestke – ti so enostavno dokazljivi.

Zaključek

Enostavnega odgovora na dilemo ni. Vsak čebelar se mora sam odločiti katera tveganja je pripravljen prevzeti. Po eni strani je pogača vsaj na terenih brez pametne razvojne paše nujna po drugi strani je pa lahko tudi škodljiva. Vsekakor pa ni vsemogočna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.