Čebelarska oprema Seražin 

V sedanjih čebelarskih razmerah si ne znamo predstavljati čebelarjenja brez »rezervnih« družin. V našem čebelarstvu smo to dokaj hitro ugotovili (ko smo med prvimi v Sloveniji dobili varozo).

Med čebelarji vlada mnogo prepričanj kakšen mora biti panj za rezervne družine. In (razumljivo) tudi mi smo »morali« preizkusiti večino tistega kar smo dobili na trgu. Tako smo v naše čebelarstvo uvedli 3, 4, 5, 7 in 8 satne panje za rezervne družine. Po več letnem preizkušanju smo ugotovili da. So 3 in 4 satni panji odlični za vzrejo matic (in nič več). S 5 satnim panjem nismo imeli kaj delati – premajhen za prezimovanje in prevelik za vzrejo. S 7 satnim panjem (primeren za prezimovanje) so bile pa same težave. Predvsem je bil velik problem ko je bilo v njem nekje prvega aprila notri 5 satov zalege (ostali sati pa so bili med) in je bilo še premrzlo, da bi ga prestavili v 10 satni panj. Matice so nam takrat nehale zalegati (niso imele več kam) in smo tako čez 14 dni ko smo družine lahko preselili imeli 2 sata premalo zalege – in to ravno tista dva sata ki na akacijevi paši prineseta med. Pri tem se je 8 satni panj izkazal za boljšega.

Tako smo prišli do ugotovitve, da za dober spomladanski razvoj potrebujemo 9 satni panj. Tako matica lahko nemoteno zalega vse do trenutka ko družino preselimo v gospodarski panj.

Ker so ti panji transportni so narejeni iz lahkega materiala toda dovolj trpežni da prenesejo transport. Zaradi transporta smo tudi zmanjšali število sestavnih delov – pri selitvi se nam je redno dogajalo da smo izgubili določene sestavne dele panja.

Zaradi zahtev selitve v večje panje se pri nas omare za čebele niso izkazale kot dobra izbira. Dela pri selitvi je veliko preveč.

Po naših ugotovitvah je to najboljši panj za rezervne družine.