Čebelarska oprema Seražin 

Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora. In še manj neke številke panjev pri kateri bi to šlo.  Tako da je odgovor lahko samo moje razmišljanje o ekonomiki čebelarjenja in lahko podam nekaj smernic za izračunavanje kaj sploh potrebujemo.

 1. Če izhajamo koliko panjev potrebujemo je prvo vprašanje – Kakšnih panjev? Načeloma imajo različni panji različne potrebe po delu in različne izplene. Torej se moramo že v tej pred fazi odločiti kaj bomo pridelovali in nato določiti kakšni panji nam najbolj ustrezajo – od tega je odvisno potem koliko panjev zadošča za preživetje družine.
 2. Nato je nadaljna (ali vzporedna) odločitev kaj bomo pridelovali. Tu je vprašanje:
  1. ali gremo v delovno intenzivno pridelavo Matičnega mlečka, Cvetnega prahu, Matic in medu kot postranskega pridelka (med samo moti pridelavo MM).
  2. Ali gremo samo v pridelavo medu kot glavnega pridelka?
  3. Ali bomo pridobivali predvsem družine za prodajo

Vsak od teh odločitev za seboj potegne kup nadaljnih odločitev. Zato je pri razmišljanju o smeri čebelarstva pomembno da vemo koliko časa smo sploh pripravljeni vložiti v čebelarstvo.

Načeloma so delovno intenzivna čebelarstva rezervirana za polni delovni čas. Nekje od 15 aprila do sredina avgusta ni prostih dni. Še če si uredimo  pridelavo MM v ciklu 2 dni dela en dan prost je tretji dan toliko dela z ostalim da si ne moremo vzeti dopusta. Torej če želimo veliko prostega časa to ni lih delo za nas.  Vendar je pa zanimivo da v tem primeru potrebujemo (oz drugače) lahko oskrbujemo dokaj malo panjev. Ocenjujem da bi se nekje pri 100 do 150 panjev že dalo kar dobro živeti od dohodkov takega čebelarstva (ne me držat za besedo). Tu je takoj kup če-jev. Ali čebel prezimjo, ali so zdrave ali prodam kar pridelam ali ……

Po drugi strani so čebelarstva »na med« delovno dokaj neintezivna. Z odlično opremo se da oskrbovati veliko število družin v dokaj kratkem času – torej jih tudi moraš imeti veliko. Glede na to da jih jaz imam več in da imam veliko družino – mislim da več kot jih je bolje je. Mislim da s ekonomika začne pri vsaj 250 družinah. Samo brez panja in čebelarske opreme ki jo imam to ne bi šlo. Pri ekonomiki je poseben problem ekonomika količine. Ni povsem isto ali ima čebelnjak 10 panjev (in jih torej imaš 30) ali ima čebelnjak 90 panjev in imaš samo 3.

Hitro postane problem pripravljalnih in pospravljalnih del. In problem transporta. Če imaš kup malih čebelnjakov postane transport neobvladljiv. Po mojih izkušnjah gre transport do ene 4 enote še nekako več pa ne gre več. Torej pri količini ki jo lahko obvladuješ si zelo omejen z tehnologijo ki jo uporabiš.

Tu lahko navedem moj primer razvoja mojega čebelarstva. Imel sem čebelarstvo z kakimi 250 gospodarskimi družinami (10 satov AŽ) + nekaj rezerve. In imel sem 8 satno kasetno točilo. In delal sem polni delovni čas. Ugotovil sem da tako ne gre več – poti naprej ni več. Zato je po mojem naročilu oče izumil 12 satno samo obračalno točilo. Kar naenkrat sem imel veliko več prostega časa – in najbolj pomembno – delo je postalo velikoooooooooo lažje – čas za regeneracijo po opravljenem delu se je skrajšal.

In drugi primer. Po ureditvi točenja sem imel dovolj časa da sem nabavil nov kontejner s panji. Odločil sem se za 11 +3 panje. Čas potreben za oskrbo družin se je neverjetno zmanjšal – in to toliko da sem prodal vse stare AŽ panje in nabavil samo 11+3 panje za celo čebelarstvo.

Družine za prodajo so zopet poglavje zase. Po mojih podatkih pri tem čebelarji prodajo spomladi vse družine z par satov zalege (matica + zalega) in nato celo leto iz ostanka narejajo nove družine. Pri tem je izbira panja še posebej pomembna in odvisna od trga na katerem prodajaš družine – potrebuješ njihovo satje in panj kjer lahko hitro opraviš posege – posebej izločitev primerne količine zalege in iskanje matice.

Na koncu –  mislim da ni pravo vprašanje koliko panjev potrebujem, da lahko preživim – temveč je pravo vprašanje »koliko panjev sploh lahko oskrbujem?«

Itak pomeni več panjev večji dohodek in na koncu večji dobiček – torej lahko bolje živim s tistim kar ustvarim

3 Responses to Včeraj sem dobil vprašanje: »Koliko panjev mi zadošča za preživetje (sebe in družine)«

 • Rada bi začela čebelariti,zato me zanima kakšne panje bi mi priporočili.Začela bi z manjšim številom. Največ 8 panjev.

  • PO mojem mnenju je najboljši sitem panja 11+3 z AŽ satjem. V bistvu je enak kot manjši panji – toda ob dobri paši lahko povečamo volumen toliko da lahko dobimo celo pašo naenkrat v panj.

   • Pozdravljeni!

    Zahvaljujem se vam za nasvet. Sedaj pa imam še vprašanje za mere lesenega AŽ11+3 panja ter ceno za lesen in panj iz iverala 11+3.Hvala za odgovor in lep dan.

    Silva

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.