Čebelarska oprema Seražin 

Med čebelarsko opremo v našem proizvodnem programu so tudi stalni čebelnjaki.

Čebelarji postavljajo čebelnjake na vrsto različnih načinov. Odvisfan-gamble.com 777slotsroom.comno od okolja v katerem so postavljeni pa prevladujeta dva načina.

Pri prvem je čebelnjak draga stavba narejena v stilu okolja v katerem se nahaja. Tako poznamo kraški čebelnjak iz kamnite zidane konstrukcije, gorenjski čebelnjak z leseno konstrukcijo z značilnim polkrožno izdelanem  napuščem, … Ta način je finančno tako zahteven in čebelar, ki si komaj lahko privošči nakup najnujnejše opreme tega ne more plačati.

Drugi način pa je da čebelarji (zaradi različnih vzrokov) postavljajo provizorične konstrukcije ki jih komaj lahko imenujemo čebelnjak. Ta pa je tako slab, da ne zaščiti panjev – torej ima čebelar dodatne stroške zaradi poškodb panjev.fan-gamble.com 777slotsroom.com

 

Tako smo konstrukcijo našega čebelnjaka oblikovali na osnovi naših potreb. Čebelnjak je poceni (vanj je vgrajeno malo materiala). Večino čebelnjaka naredimo v delavnici in ga na terenu samo sestavimo. Kompleten čebelnjak na terenu sestavimo v dveh delovnih dnevih.

Ker je konstrukcija tako dobra kot tudi cenovno ugodna smo jo ponudili tudi drugim čebelarjem.

Čebelnjak je izdelan iz lahke (toda močne) montažne kovinske konstrukcije, ki jo na terenu sestavimo z vijaki (vsega skupaj dve uri dela).

Sestavljajo ga:

  1. prva in zadnja bočna stranica (iz enega dela) velikosti 240cm x 350 cm  (velikost ustreza velikosti prostora na kamionu s katerim pripeljemo konstrukcijo na stojišče),
  2. po potrebi prečni vmesni nosilec,
  3. vzdolžni nosilec za panje ,
  4. vzdolžni nosilec tal in strehe

Vzdolžni nosilci so standardnih dolžin od 3 do 6 m. Zaradi konstrukcijskih zahtev je pametno pri daljših čebelnjakih med posameznimi vzdolžnimi nosilci dati še eno končno stranico. Priporočamo da na vsakih 3 do 4 m damo en dodatni prečni nosilec konstrukcije. Dolžina čebelnjaka je po želji čebelarja.

Po naših izkušnjah je za dobro (profesionalno)  delo  primeren čebelnjak med 7 in 12 m dolžine. Pri tem da je globina standardna 2,4 m. Seveda pa naredimo po želji tudi krajše ali daljše.

 

Za konstrukcijo strehe in tal potem uporabimo lesene tramove ki jih postavimo prečno približno na 70 do 80 cm razmaka na pripravljena pritrdišča. Privijemo z vijaki.

Za streho uporabimo lesene letve in bitumensko kritino. Ta se je pri nas izkazala kot najboljša izbira. Je lahka in dovolj trpežna. Neobčutljiva na kraško burjo. In omogoča velik napušč, ki ščiti čebele in panje pred poletno pripeko.

Za tla uporabimo enake tramove na katere pritrdimo LSB plošče. So dokaj močne in cenovno ugodne.

Ker imamo radi les, stene izdelamo iz lesenih oblog. Deske pritrdimo pokončno na pripravljene nosilce.

Za zaščito pred tatovi so vrata privarjena na konstrukcijo. In imajo cilindrično ključavnico.

 

Take čebelnjake izdelujemo samo po naročilu – torej lahko manjše konstrukcijske spremembe (v okviru konstrukcijskih možnosti)  brezplačno prilagodimo vsakemu čebelarju posebej.

Seveda pa je potrebno večje konstrukcijske spremembe (dodatni material … ) doplačati.

Tako izdelan čebelnjak je:

  1. lahek
  2. montažen
  3. odlično zaščiti panje
  4. lep
  5. poceni

Priporočamo za vse čebelarje ki želijo poceni in dobro čebelarsko opremo.