Čebelarska oprema Seražin 

Ob naših čebelarskih začetkih smo za naše čebelarstvo izdelovali klasične 10 s AŽ panje. Glede na pomanjkljivo čebelarsko znanje smo vzeli za vzorec en panj in začeli delati panje. Dela (in stroškov) z enim panjem je bilo ogromno. Tako smo iskali boljše rešitve.

V iskanju smo preizkusili več različnih rešitev med drugim tudi iverko.  Na začetku smo uporabili kar navadno iverko. Panji iz nje so se izkazali za dokaj dobre. Imeli smo samo eno veliko težavo. Konstrukcija tega panja je bila slaba. In smo zaradi slabe konstrukcije imeli težave pri oskrbi čebel.

Preizkusili smo tudi omare iz naravnega lesa. Izkazale so se za katastrofo. Naravni les vedno poči – vprašanje je samo kdaj, Ko pa to naredi se družine združijo in tako izgubljamo družine. Popravilo takih panjev je nemogoče opravilo. Pa tudi čebele so v počenih panjih (zaradi prepiha) nemogoče.

Skozi razvoj se je nato konstrukcija izpopolnjevala. Zadnjo verzijo smo uvedli v sistem z nabavo CNC stroja za vrtanje lukenj.

Kot sem že večkrat napisal je za čebelarstvo najprimernejši panj 11+3 zato izdelujemo omare s takimi panji.

Omare so sedaj izdelane iz iverala.  Robovi so pred vlago zaščiteni z barvo (trpežnejše od nalimkov – katere uporabljajo v pohištveni industriji). Matična rešetka je izdelana iz vodoodporne vezane plošče. Kakor tudi zadnja okenca. Panji imajo povišano podnico. In inovativen sistem pritrjevanja okenc v panju.

Zadnjih vrat ti panji nimajo, ker so vrata škodljiva. Penasta goba ki panje zapira veliko bolje ustvarja primerno klimo v panju – preprečuje prepih hkrati pa omogoča prehod vlage. Ti panji so zelo redko mokri od vlage.

Izdelujemo omare različnih velikosti:

  1. Najmanjša omara ima notri 4 panje (2 vzporedno, 2 v drugi vrsti)
  2. Srednja omara ima dve verziji. Vanjo gre 6 panjev
    1. 2 vzporedno, 3 v višino
    2. 3 vzporedno, 2 v višino
  3. Največja omara ima 9 panjev (razporejeno 3×3)

Večje omare od tega niso smiselne ker postanejo pretežke in prevelike in hkrati neobvladljive. Po drugi strani pa jih itak ne potrebujemo, ker so za kontejner idealne omare do 3×3.